Pomidor (Lycopersicon esculentum Mill.) od wielu lat gości w naszym jadłospisie. Współczesne odmiany szklarniowe, w większości heterozyjne (oznaczone na opakowaniu z nasionami symbolem F1), swoją smakowitością (połączenie smaku i zapachu) są daleko w tyle za starymi, tradycyjnymi odmianami populacyjnymi.

Pomidorowe staruszki nie są tak plenne, elegancko wybarwione, kształtne jak ich wnuki i prawnuki. Owoc dojrzały w sposób naturalny na pomidorowym krzewie smakuje zupełnie inaczej niż supermarketowy. Dawnej w hodowli ważne były cechy użytkowe owocu na dalszym planie były walory estetyczne owocu. Ponadto owoce spożywano blisko ich miescja uprawy a obecnie są przewozone na setki a nawet i tysiące kilometrów.

W naszej kolekcji mamy w tym roku kilka odmian. Różnią się one między sobą wielkością i kolorem owocu. Smak też jest różny.